- Door een tweede besmettingsgolf en een nieuwe gedeeltelijke lockdown krijgt de samenleving binnen zes maanden mogelijk te kampen met een massale uitval onder werknemers.
- Verschillende onderzoeken tonen aan dat werkomstandigheden verslechteren en interventie nodig is.
- Ellen Botman, expert op het gebied van stress-interventies en CEO van Happy Brain Clinics, deelt vijf tips die werkgevers en managers helpen om coronagerelateerde burn-outs te voorkomen.
Door een tweede besmettingsgolf en een nieuwe gedeeltelijke lockdown krijgt de samenleving binnen zes maanden mogelijk te kampen met een massale uitval onder werknemers.
Het gaat om vier miljoen verborgen burn-outs, zo bleek uit eerder onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress & Burn-out (NCPSB). “In de aanloop naar een burn-out kun je nog heel goed interveniëren”, zei NCPSB-voorzitter Theo Immers in augustus. “Wacht je daar te lang mee, dan ben je een werknemer minstens een jaar kwijt.”
Ook vakbond CNV slaat nu alarm door te wijzen op de stijgende werkstress, minder werkplezier en een grimmigere werksfeer. CNV-voorzitter Piet Fortuin sluit zich aan bij Immers door te pleiten voor een noodhulpfonds “om vertrouwenspersonen, leidinggevenden en HR-managers bij te scholen in deze nieuwe problematiek”.